Het Pigment Lokaal

Het Pigment Lokaal biedt jou de mogelijkheid zelf verf te leren maken.

Ik ben Veronique, en met wat hulp van enthousiastelingen run ik een ambachtelijk schildersatelier. Mijn belangrijkste drijfveer is om met mensen mijn liefde voor kleuren te delen. En met kleuren bedoel ik dan alles wat met pigment te maken heeft. Hét hoofdingrediënt om elke soort verf te kunnen maken.

Ik wil mensen laten ervaren hoe eenvoudig het is om dit op ambachtelijke wijze zelf te doen, voorbij de kant en klare verven uit winkels die vaak duur, niet altijd milieuvriendelijk en beperkt in hun mogelijkheden zijn.

Zelf verf leren maken is minder moeilijk dan je denkt.

Met een aantal pigmentpoeders en verder wat producten die iedereen bij wijze van spreke in het keukenkastje heeft staan kun je verfsoorten maken zoals ze die honderden zo niet duizenden jaren geleden al maakten.

Het Pigment Lokaal biedt jou de mogelijkheid zelf verf te leren maken.

Soorten verf en mogelijkheden

Allerlei soorten verf voor de kunstschilder of creatieveling, of het nu gaat om aquarelverf, ambachtelijke olieverf, of waskrijt, ook verfproducten voor in en om huis, zijn zelf te maken met een beetje kennis en materiaal. Het hoeft helemaal geen ingewikkelde scheikunde te zijn, alleen maar bereid in grote verffabrieken. Het is te vergelijken met het koken zonder pakjes en zakjes, zo veel mogelijk met pure onbewerkte producten. Dat is het ambacht. Wat je er verder mee schildert is aan jou. Mijn liefde voor kleur en de vele mogelijkheden die het biedt om hier zelf mee aan de slag te gaan hoop ik op jou over te brengen.

het pigment lokaal

Ambachtelijk schilderen en ambachtelijke materialen

Het PigmentLokaal is gestart met als doel het in stand houden van het “Ambachtelijk schilderen” en alle kennis die daarmee gepaard gaat. Ook worden er experimenten gedaan om nieuwe, milieuvriendelijke verven te ontwikkelen, door hele oude recepten te bestuderen, en deze om te zetten naar de moderne tijd. Wij zijn ons er namelijk van bewust dat het voortbestaan van het schilders-ambacht van meer zaken afhangt dan van kennis alleen.

De kennis van weleer biedt grote mogelijkheden en is voor iedereen haalbaar

Zo is het van groot belang dat ook het grote publiek zich bewust wordt van de mogelijkheden, die zo oud zijn, maar tevens zo actueel. Met milieuvriendelijkere producten werken. Geen overbodige toevoegingen gebruiken. Kwalitatief goede verf gebruiken, die zeer betaalbaar is, en waar in plaats van vulmiddel, aandacht en passie is toegevoegd.
Alleen dan komen de schilder en het ambacht goed tot hun recht. Goede producten hoeven niet alleen door professionele koks of schilders gebruikt te worden. Juist de eenvoud maakt dat het voor iedereen haalbaar is.
 

Voor zowel de amateur als professionele kunstschilder

We richten ons niet speciaal op de (semi) professionele kunstschilder. Wil je (onder begeleiding) schilderen, dan zijn daar mogelijkheden voor, maar bij de workshops ligt de nadruk op het maken van verf.
het Pigment Lokaal biedt jou de mogelijkheid zelf verf te leren maken en goed hier mee te werken, met juiste verdunning en medium.
 
Het Pigmentlokaal beschikt over een eigen atelier, waar, behalve zelf schilderen, (want dat is voor ons nog steeds het fijnste wat er is) en het bereiden van verf, ook regelmatig workshops en cursussen worden gegeven. In kleine groepen (max 6 personen) zodat er voor iedereen ruimte is, en genoeg gelegenheid tot vragen stellen. Door deze mogelijkheid te bieden, hopen wij zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met al deze mogelijkheden.