Cursussen

Het Pigmentlokaal biedt naast kennismakingsworkshops ook cursussen aan. Wil je je creativiteit vergroten en wil je weten hoe je op oude wijze verf maakt en hoe je daarmee schildert? Hieronder zie je een overzicht van ons aanbod. Na inschrijving en (aan)betaling krijg je een bevestigingsmail met verdere informatie.

Cursus Ei Tempera Schilderen

Schilderen op een manier zoals ze dat al deden in de 13de eeuw, maar het onderwerp bepaal je zelf.
Ei tempera schilderen is een hele bijzondere manier van schilderen. Pigmenten hebben allemaal hun eigen ‘karakter’. Verf op tempera basis, geeft een hele eigen heldere uitstraling aan een schilderij De resultaten zijn niet te vergelijken met de hedendaagse verven.
Het is een redelijk complexe techniek, en omdat bij deze cursus ook geleerd wordt hoe je een ondergrond (drager) maakt, die geschikt is voor tempera, is dit een cursus van 5 dagdelen.

Inclusief uitgebreid materiaalpakket. (20 pigmenten en andere benodigdheden)

€220

Ei tempera schilderen

[tekst uit Wikipedia over Tempera verf]

Verklaring

Het woord tempera komt van het Latijnse temperare dat mengen betekent. Men denkt dat tempera in de Romeinse tijd is uitgevonden in Egypte, omdat sommige mummieportretten met tempera zijn geschilderd. Vóór de uitvinding van olieverf werd tempera veel gebruikt voor schilderijen en het verluchten van manuscripten. Iconen worden traditiegetrouw nog steeds met tempera geschilderd. De meest gebruikte tempera is de eitempera.

Techniek

Tempera wordt gemaakt door het met de hand of met een stamper in een vijzel samenwrijven van droge, poedervormige pigmenten, vermengd met eidooier en water. In West-Europa is dit temperarecept voor het eerst rond 1390 opgeschreven door Cennino Cennini in zijn boek Il Libro del l’Arte. Eigeel is van zichzelf een emulsie van olieachtige stoffen en water, waarin eiwitten zijn opgelost. Daarbij bevat het de emulgator lecithine. Als de tempera droogt, verdampt eerst het water, waarna de eiwitten denatureren en niet meer in water oplosbaar zijn. De olie verandert chemisch niet bij het droogproces, maar houdt de verflaag soepel. Schilderijen gemaakt met tempera hebben de eeuwen doorstaan.

 

Een emulsie op basis van eiwit is waarschijnlijk ook gebruikt. Andere materialen worden vermengd met de ei-emulsie, zoals honing, gestremde melk (caseïne) en verschillende plantaardige gomsoorten. Om bederf van de tempera tegen te gaan wordt er soms azijn aan de emulsie toegevoegd. Ook werd er wel olie doorheen gemengd, en men vermoedt dat zo langzamerhand de olieverf is uitgevonden.

Sinds de uitvinding van olieverf heeft tempera vanaf de late middeleeuwen veel terrein verloren. Het werd tijdens de Renaissance nog wel vaak voor de onderschildering gebruikt. Temperaverf is vrij dof, en verkrijgt pas glans door er een waslaag of vernis op aan te brengen. Tempera wordt aangebracht op een witte ondergrond van krijt of gips. De Vlaamse Primitieven gebruikten als eersten olieverf. Botticelli (1445 – 1510) was de laatste grote schilder die volledig met tempera schilderde en nooit olieverf heeft gebruikt. Een schilder als Rafael (1483 – 1520) gebruikte in deze overgangsperiode zowel tempera als olieverf.

  INSCHRIJFFORMULIER CURSUS

  Cursus Ei Tempera schilderen

  Door dit vakje aan te klikken, geef ik aan mij bewust te zijn van de hieronder genoemde feiten:

  • De deelnemer schrijft zich met dit formulier in voor een cursus.
  • De deelnemer krijgt, na inschrijving een bevestigingsmail van het Pigmentlokaal. In deze mail zal bekend gemaakt worden of er nog plek is en bovendien zal de deelnemer op de hoogte gebracht worden van alle benodigde details.
  • In de bevestigingsmail zal tevens gevraagd worden om een aanbetaling. nadat deze aanbetaling gedaan is, zal de inschrijving compleet en definitief zijn.